top of page

Waarom je als merk echt wel wat minder braaf mag zijn

Kijk eens naar de merken op Instagram, op Facebook en op LinkedIn. Ze zijn stuk voor stuk leuk, positief, enthousiast. Ze zien overal geweldige kansen, hebben een hands-on mentaliteit (kriebels!), en zijn echte go-getters.


Hartstikke lief natuurlijk, maar in hoeverre spreekt dit Jan met de pet aan? Hoewel Jan met de pet over het algemeen echt wel positief in het leven staat, heeft hij er namelijk ook regelmatig de schurft aan. Is z’n koffie lauw, staat hij weer eens in de file of wordt ‘ie wakker met een gruwelijke koppijn. Op dat moment, heeft Jan met de pet best wel een beetje schijt aan die go-getter mentaliteit.


Fuck die go-getter mentaliteit

Nu wordt niet iedereen net als Jan met de pet chagrijnig van een lauwe kop koffie, maar over het algemeen heeft ook niet iedereen iedere dag een positieve vibe, of een hands-on go-getter mentaliteit.


Hoewel die perfect-life positiviteit erg inspirerend kan zijn, is het lang niet voor iedereen herkenbaar. Sterker nog: een groot deel van de mensen zal zich beter herkennen in Jan met de pet. En dat stukje herkenning is essentieel om jouw doelgroep aan je merk te binden.


Wat een klotezooi...

Betekent dit dat je LinkedIn artikelen moet beginnen met ‘wat een klotezooi…’? Nee. Hoewel het trouwens wel direct de aandacht van de scrollers zal trekken. Wat je wel kunt doen, is het vinden van een gouden balans. Een balans tussen positiviteit en authenticiteit. Een balans tussen de tone of voice van je merk, en je doelgroep.


Herkenning haalt mogelijke klanten binnen

Hoe meer herkenning jij in je tone of voice bij de lezer op kunt roepen, hoe groter de kans dat deze zich identificeert met jouw merk. Identificeert iemand zich met jouw merk? Dan vindt hij of zij je merk tof (zie het als zelfliefde). Vindt deze persoon je merk tof én heeft hij of zij ook nog eens behoefte aan wat jij levert? Dan heb je een nieuwe klant gevonden. Jippie.


Doe gewoon eens even lekker echt

Dat stukje herkenning krijg je niet snel met formeel taalgebruik, non-stop positiviteit en slappe spreuken. Dat stukje herkenning, krijg je door echt te zijn. Door als merk (en dus als mens) tegen mensen te praten. Niet tegen doelgroep onderzoeken of statistieken. En wij mensen hebben allemaal een uniek ruw randje. Een randje dat wat minder braaf is, of soms zelfs brutaal. Een randje dat een glimlach op ons gezicht tovert, dat onze interne vlam aanwakkert en onze ogen laat stralen.


Dat randje, dat stukje karakter, mag jij als merk gerust naar buiten brengen. Want laten we eerlijk zijn; zou de wereld niet veel interessanter zijn als mensen en merken gewoon lekker zijn wie ze zijn?


Jij wilt jouw karakter aan de wereld laten zien - en ik doe dit voor je.

Laten we snel even bellen dus.


Recente blogposts

Alles weergeven

Leuk hoor, dat idee van die strippenkaarten. Vrijheid blijheid zeg maar. En ook wel fijn om te weten dat je nog even vooruit kunt. Toch wel tof. Maar ehh, hoe werkt het eigenlijk? Ik vertel het je met

bottom of page