top of page

Deze is voor de papa's

De mama's krijgen jaren lang het ontbijt op bed, de zelf-geknutselde kaartjes en de tientallen Moederdag gedichtjes. De vaders staan erbij en kijken ernaar. Dus deze... Deze is voor de vaders. Want de liefde van een vader, is onbeschrijflijk mooi. Waar een moeder al 9 maanden de tijd heeft gehad je te leren kennen, ben je voor je vader nog helemaal nieuw. Alle tijd die zij al met je door heeft mogen brengen, krijgt hij pas als je er eenmaal bent. En vaak moet hij dan zelfs die eerste maanden van jouw leven, nog maar even aan de zijlijn staan. Moederleeuw staat op wacht en niemand raakt haar welpje aan, zelfs vader niet. Haar overheersende beschermingsgevoel duwt je vader in een hoekje, waar hij eigenlijk niet zo veel mag. Hij moet maar gewoon netjes een paar maanden wachten voordat hij zijn kleine een badje mag geven.


De liefde van een vader

Maar god wat wilt de vader toch ongelooflijk graag zijn kleine kindje vasthouden. De kleine vingertjes zijn duim voelen beetpakken. De grote ogen beantwoorden, die hem zo verwonderd aankijken. Een luier verschonen, een flesje geven. Maar hij wacht geduldig af in het hoekje dat hem aangewezen is. Machteloos, netjes wachtend totdat ook hij dat kleine wondertje in zijn armen mag sluiten.


Hij is de superheld die alle monsters verslaat, hoe oud je ook bent.

Een moeder sust je wanneer je van je fiets valt. Een vader zorgt ervoor dat je nooit meer zal vallen. Want dat is wat hij doet. Een moeder kent de juiste woorden om je te zeggen hoeveel ze van je houdt. Een moeder weet je precies te vertellen hoe het voelde om jou in haar buik te hebben, om je te troosten, je een badje te geven. Een vader heeft die woorden nooit nodig gehad en weet niet zo goed hoe hij ze gebruiken moet. Maar hij wilt het wel zo ontzettend graag.Onvoorwaardelijk magisch

De liefde van een moeder is onvoorwaardelijk. De liefde van een vader omvat nog meer dan dat. Het kleine meisje dat met mama geen schoentjes aan wilt totdat papa het doet. De puberende tiener die schreeuwt tegen moeder, totdat vader haar kalmeert. Het meisje dat voor het eerst een gebroken hart heeft, en troost zoekt in de veiligheid van haar vaders armen. De jonge vrouw die de lessen van het leven leert, en haar vader om zijn wijsheid vraagt. De volwassen vrouw die naar het altaar loopt, en haar vader die haar weggeeft aan de man die zijn plek in haar leven over zal nemen.


Een echte superheld

Een vader zal nooit aangedreven door emotie reageren. Hij zal je nooit het idee geven dat je hem wat verschuldigd bent. Hij zal je al je fouten vergeven, zonder iets achter de hand te houden. Spelletjes speelt hij niet en hij staat altijd, en onvoorwaardelijk voor je klaar. Hij is de neutrale partij wanneer emoties hoog oplopen. Hij is de vrede in een ruzie. Hij is de veilige haven in het midden van de storm. Hij is de onvoorwaardelijke beschermer, de stabiliteit, de liefde en de wijsheid. Hij is de superheld die alle monsters verslaat, hoe oud je ook bent. Want hoe groot je ook groeit, je bent en blijft altijd zijn kleine meisje.
#liefde #vader #relaties #papa #superheld #moeder #marcoborsato #dochters

bottom of page