top of page

Je doelgroep scherpstellen: het belang van de ijkpersoon

Bijgewerkt op: 7 feb. 2019

Als je regelmatig met tekstschrijvers samenwerkt heb je de vraag vast wel eens gehoord: ‘wie is je doelgroep’? En hoewel een doelgroep als ‘jongeren’, ‘het management team’ of ‘HR medewerkers’ in veel gevallen duidelijk genoeg moet zijn, kan het af en toe ontzettend handig zijn om iets dieper in die doelgroep te duiken. Zo geef jij jouw tekstschrijver namelijk alles wat zij nodig heeft om een eerste tekst zo scherp mogelijk aan te leveren. Want wie zijn die ‘jongeren’ nu eigenlijk?




De erkende rol van psychologie

Ik ben ontzettend blij dat ik zowel marketing als reclame gestudeerd heb - dit is namelijk exact datgene dat ervoor zorgt dat ik doelgroepen, hun gedrag en zelfs de psychologische impact van woord en beeld perfect kan begrijpen. De vele colleges over de werking van de hersenen, de verwerking van prikkels en zelfs de invloed van kleur- en woordgebruik hebben ervoor gezorgd dat ik naast mijn empatisch vermogen altijd deze geweldige theorie heb om op terug te vallen.


Wist je bijvoorbeeld dat simpele woorden als ‘vreten’, ‘onnozel’, en ‘gedonder’ pejoratieven zijn, en dus een negatieve associatie op kunnen roepen? Dit terwijl verbeeldende woorden als ‘hartelijk’, ‘nieuwsgierig’, en ‘verbaasd’ aantrekkelijk zijn voor de lezer - en dit resulteert sneller tot een gevoel van natuurlijke connectie met een merk of boodschap.

En hoewel het ontzettend tof is dat ik dit allemaal weet en toe kan passen, heeft niet iedereen deze kennis zomaar in zijn of haar achterhoofd ronddwalen. Zeker wanneer je een tekstschrijver zoekt, zelf teksten schrijft of een nieuwe samenwerking aangaat en de teksten zo snel mogelijk passend bij jouw onderneming en doelgroep wilt hebben, is het belangrijk om net dat stapje dieper te gaan.


Wat is een ijkpersoon?

De makkelijkste (en meest begrijpelijke) manier om dit te doen is door het omschrijven van een ijkpersoon. Een ijkpersoon is een fictief personage dat jou een handje helpt om je beter in te kunnen leven in de doelgroep (en je precies laat zien voor wie schrijft). Dit fictieve personage representeert jouw doelgroep. Je geeft de ijkpersoon, en hiermee je doelgroep, een gezicht, een leven, gevoelens, gedachten en misschien wel het belangrijkste: bepaalde gedragingen.





Wat heb je aan een ijkpersoon?

Wat voor merk auto rijdt jouw ijkpersoon? Waar gaat hij het liefste op vakantie, wat doet hij in zijn vrije tijd, waar doet hij de boodschappen, wat doet hij voor werk en hoe reist hij naar het werk? Zodra jij weet hoe jouw ijkpersoon in elkaar steekt en hoe hij zich gedraagt, kun jij hier al je uitingen naadloos op aanpassen. Reist jouw ijkpersoon bijvoorbeeld dagelijks met de bus, en doet hij zijn boodschappen bij de Appie? Dan weet jij waar je jouw communicatie uitingen moet plaatsen.


Waarom is een ijkpersoon belangrijk?

Het uitwerken van een ijkpersoon is dus niet alleen handig voor het schrijven van teksten, maar kan van pas komen bij al je communicatie uitingen. Van het omschrijven van je missie en visie, tot het vinden van de juiste locatie voor die perfect geschreven flyers.



Welke vragen je moet stellen, en waar je de antwoorden vandaan haalt, lees je hier!


#ijkpersoon #ijkpersoonbepalen #watiseenijkpersoon #tekstschrijver #copywriter #doelgroepbepaling #psychologie #marketingtheorie

bottom of page