Je doelgroep scherpstellen: je ijkpersoon bepalen
Het is soms ontzettend lastig om niet jezelf, maar je doelgroep als uitgangspunt voor je communicatie gebruiken. Want wanneer een bepaald logo of een bepaalde tone of voice jou niet aanspreekt, spreekt het je doelgroep ook niet aan. Toch?
We hebben allemaal (inderdaad, ook tekstschrijvers) de neiging om uit te gaan van onze eigen overtuigingen, gedachten en gevoelens. En dat is waar de plank vaak wordt misgeslagen. We moeten ons namelijk inleven in de doelgroep, hun gevoelens, gedachten, normen en waarden en overtuigingen. Om dat wat makkelijker te maken, wordt er vaak gebruik gemaakt van een ijkpersoon.

De ijkpersoon
Zoals ik eerder al uitlegde is een ijkpersoon een fictief personage dat jouw doelgroep representeert. Je kent dit personage bepaalde eigenschappen, kenmerken en gedragingen toe. Denk bijvoorbeeld aan de soort auto die hij rijdt, wat hij doet in zijn vrije tijd, hoe hij naar zijn werk reist en waar hij zijn boodschappen doet. Maar welke vragen moet je nu precies stellen om deze persoon samen te stellen en hoe kom je aan de antwoorden?
" Voor wie doe jij wat je doet? "
Je ijkpersoon bepalen aan de hand van vragen
Om zo diep mogelijk in de psyche van dit fictieve personage te duiken is het belangrijk om een aantal vragen te stellen. Vragen die jou iets meer vertellen over wat voor persoon hij (of zij natuurlijk) is, waar hij gelukkig van wordt, wat hem verdrietig maakt en waar je hem kunt vinden. Onderstaande vragen kunnen je vast op weg helpen met het bepalen van je ijkpersoon.
De privésituatie
Wat is het geslacht van je ijkpersoon (of ijkpersonen, je mag natuurlijk meerdere fictieve personages beschrijven)?
Wat is de leeftijd?
Wat is de privé situatie en hoe voelt je ijkpersoon zich daarbij? Is je ijkpersoon bijvoorbeeld een gelukkige vrijgezel (lang leve de lol) of gefocussed op het gezinsleven?
Wat is zijn of haar naam?
Het werk
Wat voor werk doet de ijkpersoon en in welke functie?
Wat is de ijkpersoons’ visie op de organisatie, is hij gelukkig / zit hij op zijn plek?
Wat zijn de plannen of ambities voor de toekomst?
Hoe reist jouw ijkpersoon van- en naar zijn werk?
Wat verdient jouw ijkpersoon?
Bezigheden en interesses
Welke dingen (maak eventueel een top-3) houden jouw ijkpersoon op dit moment bezig?
Wat doet jouw ijkpersoon in zijn vrije tijd?
Wat zijn de meest favoriete hobbies?
Waar zou jouw ijkpersoon graag over lezen?
Welke passies of ambities heeft jouw ijkpersoon op persoonlijk vlak?
Vrije tijd
Welke bladen of kranten leest jouw ijkpersoon?
Waar doet hij of zij de boodschappen?
Hoe brengt jouw ijkpersoon zijn vrije tijd door? Familie, vrienden, sport, uitgaan?

Waar haal je de antwoorden vandaan?
Nu dat je de vragen gereed hebt, is het natuurlijk ook wel zo fijn om antwoorden te krijgen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt vragenlijsten uitzetten bij je huidige doelgroep, en het meest voorkomende antwoord (gebruik bijvoorbeeld meerkeuzevragen) gebruiken voor de creatie van jouw ijkpersoon. Een andere optie is het creëren van jouw eigen favoriete doelgroep: voor wie doe jij wat je doet? Wat zou jouw ideale doelgroep en dus ijkpersoon zijn? Op deze manier spreek je niet direct je huidige, maar vooral je toekomstige (gewenste) doelgroep aan.
En nu: doorvragen
Nu dat je de eerste vragen en antwoorden gereed hebt, heb je als het goed is al een duidelijker beeld van wie jouw ijkpersoon (en dus doelgroep) is. Kijk vervolgens goed naar wie jij bent als merk en wat jij deze doelgroep levert. Binnen welke gebieden of interesses van de ijkpersoon past jouw dienst of product? Lever je bijvoorbeeld trainingen, en is jouw ijkpersoon Herman, 55 jaar, gescheiden, kinderen uit het huis, op zoek naar een nieuwe baan, reist dagelijks met de bus en gepassioneerd visser - dan kun je dieper ingaan op de gebieden waar jouw dienst een verschil kan maken. Wat voor baan zoekt Herman bijvoorbeeld, in welke omgeving, is hij bereid om verder te reizen voor de juiste baan, wat voor extra training heeft hij hiervoor nodig, heeft hij het budget om deze training te volgen enzovoort.
En ook het feit dat hij dagelijks met de bus reist en een gepassioneerd visser is kan natuurlijk ontzettend belangrijk zijn voor je toekomstige marketingstrategie.
"De ijkpersoon is ideaal wanneer het gaat om het schrijven van teksten en samenstellen van andere communicatie uitingen."
Je nog verder verdiepen in je doelgroep
De ijkpersoon is een ontzettend handig hulpmiddel, en ideaal wanneer het gaat om het schrijven van teksten en samenstellen van andere communicatie uitingen. Toch is het vaak fijn om nog wat dieper in de psyche van je doelgroep te kruipen; niet iedere vraag krijgt zomaar het gewenste antwoord. Gelukkig zijn er verschillende geweldige marketing strategen die jarenlang aan de beste strategieën en methoden hebben gewerkt. Methoden die jij weer kunt gebruiken om je doelgroep nóg beter in beeld te krijgen; en die tekstschrijver dus nog beter te kunnen briefen.
Meer over deze methoden lees je hier.
#doelgroepbepaling #briefing #tekstschrijver #copywriter #tekstschrijverbriefen #doelgroep #toneofvoice #marketingtheorie #ijkpersoon