top of page

Keyword onderzoek: zelf doen of uitbesteden?

In een vorig artikel had ik het al over het belang van keywords: deze keywords zorgen er namelijk voor dat de speurhonden van ome Google jouw website beter kunnen vinden. Maar hoe bepaal je nou welke keywords belangrijk en relevant zijn? Ga je zelf op onderzoek uit of kun je dit beter uitbesteden?

Tools en technieken

Er is een variatie aan tools en technieken beschikbaar om je keyword onderzoek uit te voeren. Welke de juiste is, beslis je natuurlijk zelf. Dit hangt af van de hoeveelheid tijd die je tot je beschikking hebt, maar ook de handigheid die je hebt met het gebruiken van verschillende systemen zoals Google Analytics. Om het niet al te ingewikkeld te maken leg ik hier uit hoe je, op niet al te ingewikkelde manier, een lijst algemene keywords opstelt voor jouw onderneming.Pen en papier klaar?

Je begint namelijk simpel: pak pen en papier en schrijf alle woorden op die met jouw onderneming te maken kunnen hebben. Bij een kapsalon in Amsterdam kun je bijvoorbeeld denken aan woorden als 'kapper', 'Amsterdam', maar ook 'haarverzorging' en 'beste kapper Amsterdam'. Probeer jezelf even in de schoenen van je doelgroep te verplaatsen: als jij op zoek was naar een kapper in Amsterdam; wat zou jij intikken op Google?


Denk aan je USP's

Nu zijn er waarschijnlijk tientallen kapsalons te vinden in Amsterdam die aan dezelfde zoektermen als jouw onderneming voldoen. Wanneer de zoekterm 'kapper Amsterdam' gebruikt wordt, zullen er dan ook meerdere ondernemingen naar boven komen in de resultaten. De diversiteit aan woorden die je tot nu toe hebt opgeschreven, mogen dus wat specifieker gemaakt worden. Wat zijn de USP's (unique selling points) van jouw onderneming? Wat maakt jouw onderneming nu net wat anders dan de rest? Probeer deze USP's te vertalen in mogelijke zoektermen. Gebruikt jouw kapsalon concurrerende prijzen? Dan kun je wellicht beter focussen op dat segment in de markt, met keywords als 'goedkope kapper Amsterdam', 'goedkoopste kapper Amsterdam', maar ook variaties zoals 'goedkoop professioneel kapsalon Amsterdam'.

Als Annie's kapsalon iedere keer als topper in de zoekresultaten naar boven komt, dan kan het zomaar eens zijn dat Annie iets groots te pakken heeft.


Overleg even met ome Google

Heb je een lijst keywords samengesteld? Super! Nu is het tijd om te gaan Googlen. Test je keywords door ze in te tikken op Google en zie welke resultaten naar voren komen. Zitten jouw grootste concurrenten in de SERP? Dan ben je iets op het spoor! Kijk ook of de voorgestelde zoekopdrachten wellicht waardevol kunnen zijn voor jouw onderneming. Wanneer je begint met het intikken van 'kapsalon Amst...', vult Google jouw verzoek namelijk automatisch aan met veelgebruikte zoekopdrachten. Op deze manier maak je jouw keyword onderzoek steeds specifieker!

Leer van je concurrenten

Komt Annie's kapsalon in Amsterdam iedere keer weer als eerste naar boven in de resultaten? Dan is er waarschijnlijk best wat van Annie te leren. Neem de tijd om even te kijken welke keywords je concurrenten te lijken gebruiken. Wordt een bepaald keyword ongelooflijk veel gebruikt, dan is het waarschijnlijk verstandig om jouw keywords wat specifieker te maken. Zoals ze zeggen: it’s often better to be a big fish in a small sea than to try to swim with the big league sharks in a large ocean!Zelf doen of uitbesteden?

Nu je wat meer zicht hebt op wat een keyword onderzoek en analyse inhoudt, is het makkelijker beslissen of dit binnen jouw tijdsbestek en budget past. Een keyword onderzoek is namelijk meer dan alleen het selecteren van zoektermen die bij je onderneming passen. Het is een online concurrentie onderzoek, een bevestiging van jouw USP's en de basis van de (online) toekomst van jouw onderneming. Zelf doen of uitbesteden: de keuze is aan jou!

#google #keywordanalyse #keywordresearch #freelancemarketer #tekstschrijver #howto

bottom of page