top of page

Freelance tekstschrijver, copywriter of storyteller. Wat is het verschil?

Ja, je ziet 'm waarschijnlijk al wel aankomen. Ik mag mezelf zowel freelance tekstschrijver, als freelance copywriter en freelance storyteller noemen. En toch worden deze drie compleet verschillende richtingen vaak allemaal onder de noemer 'tekstschrijver' of 'schrijver' gegooid. Zonde! Er zit namelijk best wel wat verschil tussen.


Dus ga je nu op zoek naar een tekstschrijver, een copywriter, of toch een storyteller?Om te beginnen: het verschil

Hoewel de beroepen 'tekstschrijver', 'copywriter' en 'storyteller' best wat op elkaar lijken (ze schrijven alle drie), zijn ze toch compleet verschillend. Het verschil zit 'm niet direct in het kunnen schrijven, maar vooral in de manier van schrijven.


- Een tekstschrijver schrijft teksten. Letterlijk. Denk hierbij aan blogs, artikelen, reviews en ga zo maar door. Over het algemeen zijn het wat 'neutralere' teksten die om wat minder tactiek en techniek vragen. De tarieven zijn vaak gemiddeld.


De tarieven van een copywriter zijn hoger dan die van een tekstschrijver. Je haalt dan ook specifieke kwaliteit in huis.

- Een copywriter schrijft copy. Long copy, short copy en ga zo maar door. Je komt een copywriter vooral tegen in de reclamewereld; en de termen long- en short copy komen dan ook precies daar vandaan. Het schrijven van copy vraagt om wat denkwerk, kennis van de marketing en/of psychologie en flink wat creativiteit. De tarieven van een copywriter zijn hoger dan die van een tekstschrijver. Je haalt dan ook specifieke kwaliteit in huis.


Je kunt jezelf niet zomaar zonder opleiding of ervaring copywriter noemen.


- Een storyteller schrijft verhalen. Een storyteller onderscheid zich namelijk van een tekstschrijver door zijn of haar verhalende manier van schrijven. Er is vaak een achtergrond in of kennis van de psychologie (en wellicht ook de marketing), die ervoor zorgt dat de lezer een verhaal ingetrokken kan worden en makkelijk geboeid blijft. De tarieven van een storyteller zijn wat hoger dan die van een tekstschrijver.


Je kunt jezelf niet zomaar zonder opleiding of ervaring storyteller noemen.


Iedere schrijver kan een tekst schrijven. Niet iedere schrijver heeft de benodigde kennis en ervaring om dit ook goed te doen.

- En een blogger schrijft blogs. Vaak (maar niet altijd) zonder opleiding of specifieke achtergrond / ervaring. De tarieven van een blogger zijn vaak een stuk lager dan die van een tekstschrijver, en van een ander kwaliteitsniveau.


Je kunt jezelf ook zonder opleiding of ervaring blogger noemen.Heb ik een tekstschrijver, copywriter of storyteller nodig?

De onderscheidende aspecten zijn klein, maar goed te zien. Zo kan een copywriter ingezet worden als tekstschrijver (hoewel hij of zij daar wellicht niet direct vrolijk van wordt), maar kan een tekstschrijver over het algemeen niet ingezet worden als copywriter (tenzij hij of zij daar ervaring in heeft of een opleiding heeft gevolgd).


Maar wie heb jij nu nodig voor jouw klus? Misschien makkelijker te zeggen aan de hand van een paar voorbeelden:


  1. Ik zoek een schrijver voor blogs Blogs kunnen zowel door een tekstschrijver, copywriter en storyteller geschreven worden (of zelfs door een blogger). Je baseert je keuze op het doel van je blogs. Wil je simpelweg meer informatie online 'gooien', dan kies je voor een blogger. Wil je een sterke tekst, dan kies je voor een tekstschrijver. Wil je nieuwe klanten werven, dan kies je voor een copywriter of storyteller.

  2. Ik zoek een schrijver voor mijn missie en visie Het schrijven van een missie en visie vraagt om specifieke kennis op het gebied van marketing en eventueel zelfs psychologie. Een tekstschrijver zou dit kunnen, maar heeft hier niet altijd de benodigde kennis voor. In dit geval kies je dus voor een copywriter of storyteller.

  3. Ik zoek een schrijver voor mijn marketingmiddelen Ook wanneer het om je marketingmiddelen gaat kies je liever voor een gespecialiseerde copywriter of storyteller. Een tekstschrijver kan teksten schrijven, maar mist vaak de kennis op het gebied van marketing of psychologie om de teksten goed in elkaar te zetten (let wel: niet iedere tekstschrijver is hetzelfde).

  4. Ik zoek een schrijver voor mijn website Voor je website zijn zowel marketing- en psychologie elementen als SEO erg belangrijk. Je kunt kiezen voor een tekstschrijver met SEO kennis, maar om zeker te zijn kies je voor een combinatie tussen een tekstschrijver, copywriter en storyteller met de benodigde (SEO en marketing) kennis.

  5. Ik zoek een schrijver voor mijn productomschrijvingen Productomschrijvingen vallen in een geheel eigen categorie. Een combinatie tussen copywriter (met de nodige marketingkennis) en storyteller (die voorkomt dat klanten wegklikken) kan hier slim zijn.


Heb jij ervaringen met het inzetten van een specifiek specialisme? Was je tevreden, of had je toch liever voor een ander specialisme gekozen?

bottom of page