top of page

Hoe bepaal je de tone of voice van je merk?

De tone of voice van je teksten is als ware het karakter van je merk. Het is de ideale manier om je waarden, normen, motivatie, passie, missie en ambitie naar voren te laten komen. Een goede tone of voice roept herkenning op, spreekt je doelgroep op de juiste manier aan én past bij de kern van je merk.


Je tone of voice (en dus ook de bijbehorende teksten) zijn als ware het visitekaartje van je onderneming. Het is datgene waar de lezer / bezoeker jouw kern en karakter op beoordeelt. Voelt het goed, dan is de kans dat deze bezoeker een nieuwe klant wordt een stuk groter. Zijn de teksten en tone of voice daarentegen onduidelijk, onopvallend of niet aansprekend genoeg, dan is de interesse in jouw website / folder / brochure (vul maar in), al snel verloren.


Het neerzetten van een goede, sterke en vooral passende tone of voice is dus ongelooflijk belangrijk. Maar hoe doe je dit precies?Je bepaalt je tone of voice op basis van een aantal punten:

  1. De persoonlijkheid van je merk

  2. De doelstellingen die je wilt behalen

  3. De kanalen / media die je gebruikt

  4. De doelgroep


Je merkpersoonlijkheid

Jij kent je merk als geen ander: en weet dus ook welke persoonlijkheid hierbij past. Is jouw merk open en direct, of eerder gereserveerd en formeel? Is je merk wat brutaal en zit het vol met passie, of is het eerder zorgzaam en vriendelijk? Door de persoonlijkheid van je merk scherp te stellen kom je al een stapje dichter bij het vinden van de juiste tone of voice.


Welke doelstellingen wil je behalen?

Kijk vervolgens ook naar de doelstellingen die je wilt behalen. Wil jij jouw lezers van belangrijke informatie voorzien en vervolgens tot aankoop overzetten, of wil jij ze motiveren en tot actie aanzetten? De doelen van je merk geven richting aan de schrijfstijl (actief, passief, lijdend, vrij) die uiteindelijk gehanteerd zal worden.Waar praat je, en tegen wie?

Je doelgroep staat misschien op de laatste plaats, maar is zeker niet onbelangrijk. Het kan riskant zijn om je taalgebruik geheel aan te passen op de doelgroep, maar dit betekent niet dat je er geen rekening mee moet houden! Waar wie je bent de grootste rol speelt, is en blijft het belangrijk jezelf bewust te zijn van tegen wie je praat. Naast je doelgroep, kijk je ook naar de media die je besluit te gebruiken. Zo zal de tone of voice van een LinkedIn artikel net iets anders zijn dan die van een Instagram post of YouTube tutorial.


  • Let wel op: kleine aanpassingen zijn belangrijk (in het dagelijks leven spreek je verschillende mensen in verschillende situaties ook op andere manieren aan), maar zorg ervoor dat de kern altijd hetzelfde blijft.


Een IJKpersoon bepalen

Een mooie manier om te ontdekken met wie je praat, is door een IJKpersoon te onderzoeken, bepalen, en omschrijven. Een IJKpersoon geeft je een mooi beeld van je doelgroep, en maakt het communiceren (en ook het vinden van een passende tone-of-voice) een stuk makkelijker!


  • Heb je de unieke tone-of-voice van jouw merk te pakken? Vergeet deze dan niet vast te leggen in een tone-of-voice manual zodat iedereen die ooit voor jouw merk aan het schrijven gaat weet hoe ze het karakter naar buiten kunnen brengen.Ben jij op zoek naar de tone-of-voice van jouw merk, of is het tijd om een tone-of-voice manual uit te werken? Ik help je hierbij. Neem meteen contact op, dan kijken we samen wat we kunnen doen!

bottom of page