top of page

18x redenen waarom je een freelance tekstschrijver in wilt schakelen (ja, echt 18)

Alright, je probleem is duidelijk: je moet teksten schrijven. Of beter nog: laten schrijven. Op zich geen probleem natuurlijk, er zijn genoeg specialisten te vinden die niets liever doen dan het neerpennen van geweldige verhalen. Grote kans dat jij ook binnen je onderneming al een aantal tekstschrijvers hebt werken. Dus waarom zou je dan toch voor een freelance tekstschrijver of freelance copywriter gaan? Dat ga ik je nu natuurlijk vertellen.Zo'n freelance tekstschrijver daar ben ik er namelijk eentje van. Naast tekstschrijver werk ik ook als freelance copywriter en storyteller; weer net wat andere richtingen maar allemaal met dezelfde pen (okay, hetzelfde toetsenbord maar dat klinkt minder leuk). En als freelance tekstschrijver zijnde zou ik natuurlijk wel gek zijn om je te vertellen dat je lekker bij je in-house tekstschrijvers aan moet kloppen. Nee! Niet doen! Een freelance tekstschrijver levert je namelijk allerlei toffe voordelen en unieke situaties op; dingen die jij bij je in-house tekstschrijvers waarschijnlijk niet gevonden krijgt.


Nou Myra, wat zijn de voordelen van een freelance tekstschrijver dan? Dat vertel ik je gewoon meteen.


1. Ze weten precies hoe ze iets op de markt moeten zetten

Als freelance copywriter en tekstschrijver ploeter ik iedere dag weer om mezelf op de juiste manier op de markt te zetten. Niets zo moeilijk als jezelf verkopen; en toch lukt het die freelance tekstschrijver wel. Als ik mezelf kan verkopen, dan zou ik het natuurlijk helemaal bij jou moeten kunnen doen.


2. Ze zijn vaak super slim én natuurlijk met SEO

Als freelance tekstschrijver probeer je altijd zo hoog mogelijk in de Google resultaten te komen. En omdat de eikels van 'platformen' altijd hoger scoren (verschilletje in budget denk ik zo) moeten freelance tekstschrijvers lekker creatief aan de slag. Ten eerste moeten hun keywords honderden keren op de website voorkomen, maar ten tweede (en misschien wel het belangrijkste) moet dit op een natuurlijke manier gedaan worden. Bonus voor jouw teksten.


Het zijn gespecialiseerde wezentjes.


3. Ze zijn super gespecialiseerd

Hoewel de tekstschrijvers bij jou op de onderneming waarschijnlijk helemaal gefocussed zijn op, inderdaad, jouw onderneming, kan een freelance tekstschrijver je weer nieuwe inzichten bieden op het gebied van tekst. Een freelance tekstschrijver is natuurlijk iedere dag voor andere klanten in de weer en blijft hierdoor op de hoogte van trends, ontwikkelingen en ook de wensen en behoeften in de markt. Dat maakt ons super gespecialiseerde wezentjes in ons vakgebied: niet in jouw onderneming.


4. Ze hebben vaak een marketing- en reclame achtergrond

Die specialisatie in jouw onderneming hoeft dan ook helemaal geen probleem te zijn. Natuurlijk geeft het je een fijn gevoel dat jouw in-house tekstschrijvers precies weten wie je bent en waar je voor staat. Maar een goede freelance tekstschrijver of copywriter (het verschil? Dat lees je hier) heeft vaak een achtergrond in de marketing, communicatie of reclame (met een beetje geluk in alle drie). En zeker een achtergrond in de reclame betekent dat die freelance tekstschrijver zich in iedere persoon, doelgroep, missie en visie in kan leven om in no-time geweldig treffende teksten neer te pennen.


5. Ze zijn SUPER gemotiveerd

Wat zorgt ervoor dat wij mensen iedere dag weer hard aan het werk gaan? Juist. Centen in de lade! Waar degenen in vast dienstverband altijd weten wat er aan het einde van de maand op hun bankrekening staat, moeten freelance copywriters hier altijd voor knokken. En dat gebrek aan zekerheid kan super shit zijn, maar zorgt OOK voor een geweldige motivatie. Een dag niet gewerkt is een dag geen brood op de plank zullen we maar zeggen.


6. Ze zijn altijd positief en hebben eindeloze energie

Die freelance tekstschrijvers hebben me toch een bult energie! Ze kunnen hun eigen dagen inplannen, lekker vanuit huis of gewoon vanaf een luie stoel in Barcelona werken en hebben alle vrijheid om hun leven in te delen zoals ze dit zelf willen. Werken als zzp'er heeft zoveel voordelen: en al deze voordelen vertalen zich door in een overweldigende positiviteit en een bak energie. En ook dat is wel fijn om tijdens een samenwerking te mogen ervaren - toch?!


7. Ze brengen een frisse blik

Hoewel ze alle ins- en outs van jouw onderneming misschien (nog!) niet kennen, brengt ook dit weer voordelen met zich mee. Het geeft die freelance tekstschrijver namelijk een frisse blik op jouw onderneming, de manier waarop je teksten tot nu toe geschreven zijn en zelfs op de benadering van de doelgroep. Ze hebben altijd wel nieuwe ideeen waar ze je mee willen verrassen.


8. Ze leveren je professionele teksten

Hoewel je misschien denkt dat je de teksten voor je website zelf wel even in een uurtje neer kunt krabbelen is het toch lastiger dan je denkt. Zo moeten de teksten aansprekend, wervend en doelgroepgericht zijn. Daarnaast moeten ze je doelgroep aanzetten tot actie, verleiden, en overtuigen van jouw missie. Hoewel ze op gevoel schrijven en hierdoor af en toe een spelfoutje kunnen maken (daar heb je die eindredacteur dus voor zitten) weten die freelance tekstschrijvers precies wat ze doen. De kennis en professionaliteit die nodig zijn om een écht goede tekst neer te zetten heeft niet iedereen: maar de tekstschrijver wel.


Je kunt zo lekker met ze brainstormen.

9. Ze vinden werkelijk waar alles interessant

Heb jij als advocatenkantoor een hele bult droge, zakelijke teksten nodig? Dan verveel jij die freelance tekstschrijver daar echt niet mee. Ze vinden het juist super leuk om door die bulk droge stof van je heen te werken en eens over iets anders te schrijven en gaan maar al te graag op onderzoek uit.


10. Je kunt lekker samen brainstormen

Die freelance tekstschrijver vindt het heerlijk om samen met je te brainstormen; en daarnaast is dat een belangrijk onderdeel van het proces. Zo kom je er samen achter wat voor teksten jij nu eigenlijk zoekt, wat je doelgroep aanspreekt en wat de juiste tone of voice is. Geweldig voor nu, maar ook voor de toekomst!


11. Het zijn echte inspiratie-machines

Omdat freelance tekstschrijvers vaak voor verschillende opdrachtgevers, branches en doelgroepen schrijven hebben ze altijd wel inspiratie. Of het nu gaat om het verschonen van luiers of het aanmeten van een nieuwe keuken: ze hebben inspiratie genoeg!


12. Je doelgroep wordt écht aangesproken

Een goede tekstschrijver weet precies hoe hij of zij een doelgroep aan moet spreken. Ze hebben een geweldig goed inlevingsvermogen en zijn vaak opgeleidt om iedere doelgroep te kunnen begrijpen. En zodra jouw tekstschrijver (en dus jij) weet wat jouw doelgroep beweegt en motiveert, krijg je teksten die je doelgroep écht aanspreken. Van klant, naar fan!


13. Je kunt met allerlei vormen van content aankloppen

Hoewel veel freelance tekstschrijvers hun eigen specialisaties hebben kun je er vaak voor alle vormen van content terecht. Van hele websites tot nieuwsberichten en social media posts. Kan jouw freelance tekstschrijver ergens zelf niet mee uit te voeten? Dan hebben ze er wel 'een mannetje' voor.


14. Een freelance tekstschrijver verhoogt je leesbaarheid

Waar je in-house tekstschrijvers inmiddels zo aan jou en je onderneming gewend zijn, is dit alles voor een freelance tekstschrijver helemaal nieuw. Dit zorgt voor een geweldige focus: en vooral op de leesbaarheid. Die freelance tekstschrijver schrijft zo vaak voor uiteenlopende branches, doelen en doelgroepen dat ze precies weten hoe ze iedere tekst leesbaar maken. En dat zorgt er natuurlijk voor dat jouw klanten blij van je worden.


15. Ze bedenken allerlei creatieve call-to-actions

Vastgeslipt in een vast patroon zitten die creatieve duizendpoten in ieder geval nooit. Zo komen ze ook iedere keer weer met nieuwe, creatieve call-to-actions die jouw doelgroep écht aanspreken. Naast lekker leesbare teksten zorgen ze dus ook voor een hogere conversie.


Als echte netwerkers kennen ze bijna iedereen wel: van websitebouwer tot poetsvrouw.

16. Ze helpen je bij het ontwikkelen van een merkidentiteit

Zeker wanneer je onderneming nog wat in de kinderschoenen staat is een freelance tekstschrijver dé persoon die je zoekt om je merkidentiteit te ontwikkelen. Na een paar geweldige brainstormsessies (zie puntje 10) zetten jullie samen een sterke merkidentiteit neer.


17. Ze kennen bijna iedereen wel

Iedere freelance copywriter heeft zo zijn of haar eigen netwerk. Zeker wanneer ze remote werken is dat netwerken namelijk uber belangrijk. Dit betekent dus dat ze ook gegarandeerd kunnen helpen wanneer je op zoek bent naar een designer, vertaler of websitebouwer. Die freelancers kennen bijna iedereen wel!


18. Je hebt alle keuze

Hoewel ik nog uren door kan gaan over de voordelen van een freelance tekstschrijver (kan goed omgaan met lastige materie, heeft veel kennis over specifieke branches, werkt met contentformules, schrijft snel en houdt vaak tijd over) weet ik dat je ook wel betere dingen te doen hebt. Dus om af te sluiten nummertje 18: je hebt alle keuze! Er zijn gigantisch veel freelance tekstschrijvers te vinden, ieder zo met hun eigen stijl van schrijven. Dit betekent dat voor veel tekstschrijvers de concurrentie laag is - schrijven is een stukje persoonlijkheid en dat betekent dat niemand het doet zoals jij het doet. Dit geeft jou dus alle keuze in een geweldig grote vijver van schrijftalent. Wat wil je nog meer?!Heb je toffe, unieke, wervende, creatieve en geweldig-fijne teksten nodig? Laten we dan eens lekker met puntje 5, 6 en 10 beginnen? Neem nu meteen even contact met me op!

bottom of page