top of page

Waarom ook een tekstschrijver fouten maakt

Bijgewerkt op: 14 jan. 2019

“Ja maar, je bent toch tekstschrijver? Dan zijn spelfouten absoluut niet toegestaan”, hoor ik opdrachtgevers van collega-tekstschrijvers wel eens tekeer gaan. Het wordt soms zelfs vol afschuw op social media gedeeld. Want laten we eerlijk zijn, die professionele tekstschrijver voor 110 euries per uur kan zich toch geen fouten veroorloven? En toch is niets minder waar…



Schrijven is wat anders dan corrigeren

Het feit dat ook tekstschrijvers gewoon mensen zijn even buiten beschouwing gelaten, is een tekstschrijver specialist in het schrijven van teksten. Net zoals een copywriter specialist is in het creëren van pakkende short-copy, en een storyteller specialist is in het vertellen van meeslepende verhalen. Maar wat je nergens terugleest, is dat één van bovengenoemden een specialist is in spelling, grammatica of muggenziften.


Gebruik woorden om een verhaal te vertellen, iemands hart te raken. Niet om iedere spelfout te verdedigen.

Verhalenvertellers en taalnazi’s

Schakel je een eindredacteur in, een specialist Nederlandse taal of een corrector, dán mag je inderdaad verwachten dat je hele tekst foutloos is. Maar een tekstschrijver, copywriter of storyteller doet waar hij of zij goed in is: het schrijven van doordachte, pakkende tekst. En hoewel er natuurlijk ook onder de tekstschrijvers en verhalenvertellers sterke taalnazi’s (in de meest positieve vorm van het woord) aanwezig zijn, zul je bij het gros af en toe wel eens een foutje kunnen ontdekken.


Me too

En ook ik ben er zo eentje. Nu zul je me niet snel kunnen betrappen op -dt foutjes, maar kan echt af en toe wel een klein (oké, soms ook groot) foutje tegenkomen; zelfs op mijn website of in mijn eigen artikelen. Ik ben namelijk ontzettend goed met woorden. Ik gebruik woorden om een verhaal te vertellen, iemands hart te raken, mee te nemen in een alinea of door te laten klikken naar een volgende pagina. Ik schrijf teksten die ervoor zorgen dat mensen een verhaal met zich mee naar huis nemen, in plaats van het vluchtig door te lezen en vervolgens te vergeten. En daar heeft de juiste -d of -t op het einde weinig tot niets mee te maken.



Afschieten die auteur!

Wanneer je een goed boek leest, een boek dat zo ontzettend meeslepend is dat je niet kunt stoppen met lezen; vermindert jouw enthousiasme voor de auteur dan wanneer je een spelfoutje tegenkomt? Verliest het boek zijn kracht door een verkeerde vervoeging? Waarschijnlijk niet. De kans is zelfs groot dat je het foutje niet eens opmerkt. Juist omdat het verhaal zó ontzettend sterk is, vergeet je de hele spelling even.


Een klein foutje, een ontzettend sterke tekst

Laten we daarnaast ook niet vergeten dat het nakijken van je eigen werk ontzettend lastig is. Dat is ook precies de reden dat jij een tekstschrijver inhuurt om jouw teksten te schrijven. Maar óók is dit de reden dat tekstschrijvers vaak over hun eigen foutjes heen lezen. Ze zitten zo diep in het verhaal dat ze voor je aan het neerpennen zijn, dat die kleinigheidjes al snel over het hoofd gezien worden. Wat zomaar eens zou kunnen resulteren in een tekst met her en der een klein spelfoutje. Maar wel in een ontzettend sterk stuk tekst.



#tekstschrijver #freelancetekstschrijver #copywriter #storyteller #marketeer #spelfouten

bottom of page